Dieta żołądkowa

dieta żołądkowa

Dieta żołądkowa

Z artykułu dowiemy się, czym jest dieta żołądkowa i dlaczego osoby borykające się z problemami żołądkowymi takimi jak refluks żołądka, Helicobacter czy wrzody powinny udać się na wizytę u dietetyka klinicznego Poznań.

Na czym polega dieta żołądkowa?

Jest to dieta dedykowana pacjentom cierpiącym na refluks żołądka, wrzody żołądka czy nadkwasotę, która jest uzupełnieniem farmakoterapii i cennym wsparciem leczenia. Cechą diety żołądkowej jest jedzenie lekkostrawnych produktów, które ograniczają przyjmowanie substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego.

Dobrze dobrana do indywidualnych wskazań dieta przez dietetyka klinicznego Poznań pozwala na znaczne zmniejszenie dolegliwości choroby. Dieta żołądkowa powinna być odpowiednio zbilansowana, aby dostarczać wymaganą ilość składników odżywczych. Dieta żołądkowa jadłospis nie powinna obciążać układu pokarmowego pacjenta.

Dieta żołądkowa jadłospis i zasady

Po pierwsze należy wykluczyć z codziennego menu błonnik pokarmowy, ponieważ jego spożycie prowadzi do podrażnienia błony śluzowej żołądka, a to z kolei wywołuje wzdęcia czy uczucie ciężkości. Tak jak wspominaliśmy wyżej, w dieta żołądkowa jadłospis należy wykluczyć produkty pobudzające wydzielanie soku żołądkowego.

Zaliczamy do nich rosoły i buliony oraz wywary warzywne i grzybowe, galarety, ostre i  pikantne potrawy oraz przyprawy (sól, pieprz, ocet, ostra papryka), marynowane produkty (ogórki konserwowe), kwaśne owoce (kiwi, pomarańcze, grejpfruty). Na cenzurowanym jest alkohol, produkty wysokotłuszczowe, kawa i herbata, napoje gazowane, soki owocowe i warzywne. Zatem, jaki jadłospis diety żołądkowej może przygotować dietetyk kliniczny Poznań?

Dietetyk przepisuje dietę bogatą w tłuszcze jedno i wielonasycone. Szczególnie istotne jest przyjmowanie kwasów omega-3. Dieta żołądkowa powinna być bogata w olej lniany, oliwę z oliwek czy olej rzepakowy. Dietetyk zaleca także spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, które są źródłem witamin i składników odżywczych i karotenów. Celem diety jest całkowita eliminacja produktów prowadzących do stanów zapalnych. Pacjent powinien spożywać naturalną i zdrową żywność.

Często dietetyk kliniczny rekomenduje jedzenie gotowanych lub pieczonych warzyw i owoców, z wykluczeniem warzyw wzdymających i ostrych takich jak: warzywa strączkowe, kapustne, cebula czosnek, kalarepa. Dietetyk Poznań zaleca jedzenie 5-6 posiłków składających się z mniejszych porcji, które pacjent powinien spożywać w regularnych odstępach czasu.

Dietetyk zaleca, aby pacjent z problemami żołądkowymi (refluks, Helicobacter, nadkwasota) nigdy nie przekraczał dopuszczalnego dawki błonnika pokarmowego – 25 g na dobę. Pacjent powinien jeść duże ilości młodych warzyw, pszenne pieczywo i typu graham, produkty zbożowe pszenne i drobne makarony. Dobrym rozwiązaniem jest przecieranie i miksowanie warzyw i owoców.

Konsultacja u dietetyka klinicznego Poznań

Osoby mające problemy z żołądkiem, układem pokarmowym (nadkwasota, Helicobacter, wrzody żołądka) mogą skorzystać z porady u dietetyka klinicznego Poznań. Dietetyk podczas wizyty przeprowadza wywiad lekarski, dokonuje analizy masy i składu ciała i wywiad żywieniowy. Ważnym etapem jest analiza wyników badań laboratoryjnych i omówienie zaawansowania choroby, na którą cierpi pacjent.

Po ustaleniu celów dietetycznych, dietetyk kliniczny przygotowuje jadłospis. Ważnym etapem wizyty u dietetyka klinicznego jest przekazanie wiedzy z zakresu edukacji żywieniowej czy zdrowych nawyków lub aktywności fizycznej. Na wizycie kontrolnej dokonuje się oceny wdrożonych zmian, zdrowia pacjenta i samopoczucia. Omawia się dolegliwości pacjenta wynikające z choroby i wyznacza kolejne cele żywieniowe, które będą weryfikowane na kolejnym spotkaniu.

Dieta żołądkowa Poznań

5/5 - (7 votes)