Choroby skóry a dieta

Choroby skóry a dieta

Zależność między zdrowiem i dietą budzi w ostatnich latach coraz większe zainteresowanie. Co się bardzo chwali. Pacjenci często wiążą swoje dolegliwości ze sposobem odżywiania. Zjawisko to tyczy również chorób skóry. Być może powszechnie panująca opinia, że „piękno i zdrowie pochodzą z wewnątrz”, skłania ich do poszukiwania porady dietetycznej nie tylko u lekarza rodzinnego, czy dermatologa, ale także u dietetyka.

Wiele badań naukowych dostarcza dowodów na udział czynników dietetycznych na stan skóry i jej wytworów. Z jednej strony wiele stanów niedoboru czy nadmiaru składników pokarmowych może prowadzić do rozwoju pewnych dobrze znanych dermatoz, jak np. atopowe zapalenie skóry, trądzik czy łuszczyca. Z drugiej strony sam proces zapalny również wpływa na pojawianie się chorób autoimmunologicznych skutkujących pojawianiem się różnych wykwitów skórnych czy innych schorzeń.

Związek czynników dietetycznych z chorobami skórnymi jest już dobrze poznany przez wielu ekspertów. Czego przykładami są choroba Duhringa czy alergia pokarmowa.

Korzystając z powszechnie dostępnych źródeł, jakim jest np. Internet, co za tym idzie często nazywany Dr Google, pacjenci odnajdują często wiele sprzecznych i nieprawdziwych informacji na temat diety w chorobach skóry. Zalecenia dietetyka z takich źródeł mogą być potencjalnie szkodliwe, jak w przypadku stosowania restrykcyjnych diet, eliminacyjnych diet czy nieprzebadanych suplementów diety. Jest więc niezmiennie istotne aby to lekarz mógł zapewnić pacjentowi rzetelną, opartą na dowodach naukowych informację w tym zakresie.

Dieta stanowi jeszcze nie do końca doceniony aspekt terapii chorób skóry. Stosowana z rozwagą i przy współpracy z lekarzem czy dietetykiem mogłaby stać się użyteczną, wartościową metodą terapeutyczną, pomagając wzmacniać poczucie kontroli nad chorobom i własnym ciałem.

Najczęstszymi przyczynami chorób skóry są takie czynniki jak: nadmierny i przewlekły stres, palenie papierosów, spożywanie dużych ilości alkoholu, nadwaga lub otyłość, zakażenia bakteryjne i obniżenie funkcjonowania układu odpornościowego.

CHOROBY SKÓRY – ZALECENIA DIETETYCZNE

Zarówno w profilaktyce jak i dietoterapii chorób skóry należy zadbać o poprawę funkcjonowania układu odpornościowego i nie dopuszczenie do powstania nadwagi lub otyłości (stosując dietę normokaloryczną – indywidualnie dobraną wartość energetyczna do zapotrzebowania organizmu).

Dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie w tym przypadku zasad diety śródziemnomorskiej. Rekomendowane jest wykonanie badania na występowanie nadwrażliwości lub nietolerancji na gluten. Ponieważ spożywanie sporej ilości glutemu przy niestrawności wzmaga stany zapalne w organizmie.

Przy zdiagnozowanym AZS ‘ie należałoby wykonać badania alergiczne, aby stwierdzić wystąpienie alergii pokarmowej, gdyż ta również wzmaga stany zapalne w organizmie.

Zaleca się przyjmowanie odpowiedniej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie z rodziny kwasów omega 3), antyoksydantów, witaminy D oraz suplementację probiotyków (wspomaganie odporności).

Choroby skóry a dieta