Poznań ul. Promienista 132
pon-pt: 11:00-19:00

TCA

TCA – kwas trójchlorooctowy, przyjaciel naszej skóry.

Kwas trójchloroctowy, w skrócie TCA, to związek organiczny o charakterystycznym zapachu octu. W kosmetologii i medycynie estetycznej używa się go zazwyczaj w stężeniu od 10 do nawet 50%. Peelingi z użyciem tej substancji należą do peelingów głębokich ze względu na daleką penetrację naskórka i skóry właściwej.

TCA mechanizm działania

Kwas trójchlorooctowy działa silnie eksfoliacyjnie, dzięki czemu spłyca zmarszczki, wyrównuje koloryt skóry, zmniejsza blizny i rozstępy oraz liftinguje. Dzieje się tak, ponieważ doprowadzamy do kontrolowanego chemicznego oparzenia skóry. Jest ona podrażniona, uszkodzona, więc organizm inicjuje silne procesy regeneracyjne. Towarzyszy im produkcja kolagenu i elastyny, białek odpowiedzialnych za jędrność i elastyczność skóry.

Po zabiegu z użyciem kwasu trójchlorowego skóra może być delikatnie zaczerwieniona i błyszcząca, może towarzyszyć nam przy tym uczucie ściągania. Skóra wydaje się ciemniejsza a po kilku dniach dochodzi do drobnopłatkowego złuszczania naskórka. Ważne jest aby przez miesiąc od zabiegu stosować fotoprotekcję, czyli ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Najlepiej sprawdzi się krem z filtrem UV 50, warto powtórzyć aplikację nawet kilka razy dziennie. Przeciwdziałamy w ten sposób powstawaniu przebarwień, które są trudne w usuwaniu.

Przeciwwskazaniami do zabiegu są:

Popularne preparaty do zabiegów kosmetologicznych, w których wykorzystuje się kwas trójchlorooctowy: